• Staj başlama ve bitiş tarihleri:

Final Haftasının bitimini takip eden ilk pazartesi staja başlanabilir. Staj başlangıcı Pazartesi olacak şekilde tarihler ayarlanmalıdır. Son tarih olarak yaz dönemi sonuna kadar staj yapılabilir. Bu sene için bu tarihler 19 Haziran 2023- 9 Eylül 2023 arasıdır.

  • Yaz okulundan hariç kalan zamanda staj yapılabilir.
  • Mezun durumuna gelmiş öğrenciler mağdur olmaması için dönem arası staj yapabilir(15 gün).
  • Staj için online sistem üzerinden başvuru yapılacaktır. Elden başvuru alınmayacak ve imza atılmayacaktır.
  • Staj 2. Sınıf sonunda 30 gün 3. Sınıf sonunda 30 gün olmak üzere 60 gündür. İş yeri eğitimi bir ders dönemidir, gün olarak tatillerin durumuna göre değişiklik gösterebilir fakat ortalama 14 hafta ve 70 gün olmaktadır.
  • Stajlar zorunlu hallerde bölünebilir. (Bazı kurumsal firmaların 20 gün için izin vermesi gibi…)

1) Öncelikle https://teknolojistajformu.aku.edu.tr/ online başvuru yapılacaktır. Staja başlama tarihinden en az bir hafta önce başvuru yapınız. Tüm bilgiler eksiksiz doldurulacaktır. Firmadan gereken iletişim bilgilerini lütfen önceden alın. İşlemlerin yetişmesi için en az bir iki hafta önceden başvuru işlemine başlayınız. Başvurunuzun yetişmemesi öğrenci sorumluluğundadır.

2) Sistemden online olarak onay verilen formlar çıktı (en az 2 kopya) alınabilir. Onay genellikle bir-iki iş günü içinde olur. Acil onay verilmeyecektir. Firmayı zor bulmanız, geç bulmanız, uzak bir yerden gitmeniz bahane değildir. Lütfen işinizi önceden planlayın.

3) Firmaya imzalatılan ve taratılan formlar yine online sisteme yüklenecektir.

4) OSGB, halk eğitim merkezleri veya yetkili personeli olan eğitim veren firmalardan alınan iş sınıfına göre en az 12 saatlik, döküm ve ağır işlerde çalışacak olanlar için 16 saatlik olan geçerli bir iş sağlığı ve güvenliği sertifikası sisteme yüklenmelidir. Geçerlilik tarihlerini internetten öğrenebilirsiniz. Sertifikalar üzerinde veriliş tarihi, ders saati ve isim yazmalıdır..

5) Cumartesi günü mesai yapılacaksa cumartesi günleri çalışma yapıldığına dair belge de sisteme yüklenecektir. Cumartesi yarım gün çalışılsa bile yazılabilir tam gün sayılabilir.

Sık Sorulan Soruların Cevapları:

  • Bütünleme döneminde staj yapmak öğrenci sorumluluğundadır. Bütünleme sınavına girildiği zaman o tarihlerdeki staj geçersiz sayılacaktır. Başvuru yaparken bunu dikkate alınız.
  • Firmanın yaz aylarında bakım tatil vs. veya öğrencinin resmi proje ya da başka bir işi olması durumunda staj tarihi 30 gün yerine bu çalışma kadar uzun tutulabilir. Örneğin stajın ortasında 4 günlük bakım yapılacak ve personel tatil edilecekse form 34 gün olarak doldurulmalıdır. Bu durum online başvuru formu doldurulduktan sonra staj komisyonu hocalarına mail ile bildirilir.
  • Staj süresince ölüm hastalık gibi durumlarda izin alınabilir. Resmî belge (rapor veya ölüm kâğıdı…) defter arasına eklenir. Defterde bu tarihlere neden izin alındığı not edilir.
  • Staj yerinin şartlara uygun olması ve defterin uygun hazırlanması öğrenci sorumluluğundadır. Staj sonunda değerlendirme yapılacak olup staj KABUL edilecek ya da RET edilecektir.
  • Zorunlu hallerde staj başlamadan online başvuruda değişiklik yapılabilir. Staj komisyonuna mail atmanız gerekmektedir. Mail dışında Whatsapp ve telefon benzeri resmi olmayan kanallardan bilgilendirme ve değişiklik talebi alınmayacaktır. Maillerinizde adınızı soyadınızı, numaranızı ve işlem için gerekli bilgileri yazınız.
  • Staj yeri en az on çalışan ve Makine Mühendisi bulundurmak zorundadır.
  • Aynı işyerinde iki staj ve iş yeri eğitimi üçü birden yapılamaz. En az biri farklı bir firmada olması gerekmektedir.
  • Fakültemizde defter satışı yoktur. Defter Üniversite Rektörlük karşısında bulunan cami yanındaki satış ofisinde ya da internet kanalları üzerinden temin edilebilir.
  • İmza ave kaşe olmayan ve başarı notu 100 üzerinden 70 altında olan defterler için staj RET Defterde yazı yazılan her sayfa altında yetkili imzası şarttır.
  • Staj defteri doldurulurken tükenmez kalem, dolma kalem ya da pilot kalem gibi kalemler kullanılmalıdır. Bilgisayar da yazılan kısımlarda kopyala yapıştır metinler olmamalıdır. Kitaplardan alınan teorik bilgiler doğrudan yazılmamalıdır. Rapor formatında ve kaynak belirtilerek atıfta bulunabilir. Aksi durumda staj reddedilir. 30 günlük staj için en az 15-20 sf deftere yazılmalıdır. Firma da görülen ve öğrenilen herşey not edilebilir rutin tekrarlayan işler bile olsa her günün tecrübesi farklıdır. Gün içinde yaşanılan teknik problemler ve diğer konular not edilebilir.
  • Staj da yapılan işler günlük rapor dilinde not edilecektir. “Bugün tornada alın tornalama yaptım” cümlesi yerine resmi yazım kuralına uygun olarak “torna tezgahında alın tornolama işlemi yapıldı” şeklinde yazılmalıdır. İşler hakkında detay verilebilir. Mesela tornalama işleminin aşamaları talaş kaldırma kalınlıkları vs gibi. Defter de teknik resimler elle antetli kâğıda çizilip ek olarak defterin arasına konulabilir. Fotoğraf ve resimler metin içinde açıklaması bulunacak şekilde her birine numara ve isim verilerek konulabilir. Rasgele resim ve çizim eklenmeyecektir. Elle defter üzerine çizimler kabul edilmeyecektir.
  • Defterinizin sayfası yetmediği zaman A4 kâğıda aynı formatta yazıp ekleyebilirsiniz. Yeni defter almaya gerek yoktur.
  • Bazı firmalar gizlilik gerekçesi ile bilgi paylaşımına kısıt getirebilir. Bu durumu firma yetkisinin imzalı bir notu ile deftere belirtiniz. Birebir aynı ölçülerde parçalar olmasa da benzer ürünler üzerinden yaptığınız işi anlatabilirsiniz.
  • Bazı firmaların talep ettiği “zorunlu staj ile ilgili ıslak imzalı belge” isteyenler Fakülte sekreterliğinden temin edebilir. Bunların dışında online sitem üzerinden alınan form “zorunlu staj” bilgisini içermektedir ekstra bir forma ihtiyaç yoktur.
  • Staj yeri bulma konusunda bölüm ve fakültemizin staj yeri bulma zorunluluğu yoktur. Bölüm sayfasında daha önce staj yapılan firmalar tavsiye niteliğinde konulmuştur. Ayrıca bölüm hocalarının tavsiye ettiği firmalara, şartları sağlarsa gidilebilir. Ayrıca devlet kanalları ve resmi staj kampanyalarından da firmalar bulunabilir.

https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr/ulusalstajprogrami

 

17 Mayıs 2023, Çarşamba 1159 kez görüntülendi